maandag 19 augustus 2013

Azarov en Medvedev willen er samen uit komen

Premier Mikola Azarov en zijn Russische collega Dmitri Medvedev hebben elkaar zondag telefonisch gesproken over de problemen die Oekraiense exporteurs sinds een kleine week ondervinden aan de Russische grens. De komende dagen wordt alles in het werk gesteld om die problemen uit de weg te ruimen, aldus een verklaring die de Russische regering maandagmorgen uit gaf. ''We moeten er samen uit zien te komen, in beider belang'', aldus de verklaring.

Afgelopen vrijdag spraken ook president Viktor Janoekovitsj en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar via de telefoon. Na afloop van dat gesprek gaf de Russische regering ook al een verklaring uit. Daarin werd uitgelegd dat het plotseling weren van Oekraiense exporteurs geen regeringsbeleid betrof, maar dat het om een zelfstandig besluit van de douane ging.

In het weekeinde betoogde premier Azarov dat geen sprake is van een handelsoorlog, zoals van diverse kanten is betoogd. Het zou gaan om een nieuw drukmiddel tegenover Oekraine, om het land af te laten zien van het associatieverdrag met de Europese Unie en zich aan te sluiten bij de Russische douane-unie.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: