dinsdag 27 augustus 2013

Moskou: 'Verder onderhandelen is zinloos'

Het heeft geen zin voor Rusland om verder te praten over de gevolgen van het associatieverdrag van Oekraïne met de Europese Unie en over een mogelijke aansluiting van Oekraïne bij de Russische douane-unie. Dat heeft de Russische vice-premier Igor Sjoevalov dinsdagmorgen gezegd na afloop van de besprekingen die premier Dmitri Medvedev en zijn Oekraïense collega Mikola Azarov hebben gehad over de dreigende handelsoorlog tussen beide landen.

Bijna twee weken geleden ontstonden ineens problemen aan de grens toen de Russische douane besloot om tijdrovende inspecties uit te voeren op goederen vanuit Oekraïne. ''We hebben afgesproken dat de douanes en de verantwoordelijke ministeries van beide landen de situatie nauwlettend gaan volgen'', aldus Sjoevalov. ''Verder onderhandelen is niet nodig, want we hebben er nu alles al aan gedaan.''

De belangrijkste economische adviseur van de Russische president Vladimir Poetin heeft flink uitgehaald naar de Oekraïense regering. In een door tv-zender Russia 24 uitgezonden interview betoogde Sergei Glaziev dat Oekraïne z'n rechten als soevereine staat opgeeft met het associatieverdrag met de EU.

Hij vindt het bovendien onbegrijpelijk dat Oekraïne de voordelen van de douane-unie laat schieten, want die immers de belangrijkste handelspartners van dit moment omvat. "Door het associatieverdrag is Oekraine straks niet langer een strategische partner voor Rusland, omdat op economisch terrein alles met de EU moet worden afgestemd. Oekraïne kan geen stap in onze richting maken zonder de instemming van de EU'', aldus Glaziev die dit ''een ramp voor Oekraïne en een belediging voor ons'' noemt.

Bron: Forum

Geen opmerkingen: