dinsdag 20 augustus 2013

Adviseur Poetin geeft druk op Oekraine toe

Een adviseur van de Russische president Vladimir Poetin heeft toegegeven dat Moskou met het hanteren van strengere regels voor Oekraiense exporteurs een signaal aan Kiev af wil geven dat het associatieverdrag en vrijhandelsverdrag met de Europese Unie gevolgen gaat hebben. "Maar we moeten er geen drama van maken. Onze douane treft voorbereidingen om in te spelen op de nieuwe situatie, als het vrijhandelsverdrag van kracht wordt'', aldus adviseur Sergei Gliazev.
 
Rusland wil veel liever dat Oekraine deel uit gaat maken van de douane-unie waarvan ook Wit-Rusland en Kazachstan deel uitmaken. Brussel heeft bij herhaling aangegeven dat dit onverenigbaar is met het verdrag dat Oekraine in november wil sluiten met de EU.

Sinds een kleien week voert de Russische douane tijdrovende controles uit op Oekraiense goederen. Eerder werd al een importverbod uitgevaardigd voor de producten van chocoladefabriek Roshen, officieel omdat de kwaliteit onvoldoende zou zijn, maar anderen zien er een strafmaatregel in voor de pro-Europese eigenaar Petro Porosjenko.
 
Poettin's adviseur Gliazev wijst er op dat Oekraine volgens het vrijhandelsverdrag vrije doorgang moet verlenen aan goederen uit de EU-landen. ''Een enorme berg goederen uit Europa en Turkije komt dan naar Oekraine en van daaruit weer naar ons." Volgens Gliazev zijn daarbij ongetwijfeld goederen van slechte kwaliteit, terwijl de Oekraiense douane geen veterinaire keuring mag toepassen. "Slecht voor Oekraine, slecht voor ons.''

Gliazev's opmerkingen zijn in lijn met een veertien pagina's tellend document waarop de nieuwssite Zerkale Nedeli beslag wist te leggen. Daarin is de strategie van het Kremlin vastgelegd om Oekraine weer in de Russische invloedssfeer te brengen. Rusland kan Oekraine de kredieten verstrekken die de EU niet kan geven en toetreding tot de douane-unie kan 6,7 miljard euro aan nieuwe handel opleveren. Er wordt ook op gewezen dat het vrijhandelsakkoord met de EU zorgt voor een verslechtering van de Oekraiense handelsbalans met 1,5 miljard euro.

In het document wordt vastgesteld dat de Russische autoriteiten alles in het werk moeten stellen om Oekraine van het verdrag met de EU af te houden. Daartoe wordt de pro-Russische presidentskandidaat Viktor Medvedsjoek alle steun toegezegd. Diens partij Kiezen voor Oekraine moet het voortouw nemen bij het promoten van toetreding tot de Russische douane-unie. Ook moeten pro-Europese opiniemakers in de media worden overschaduwd door pro-Russische en moeten pro-Europese oligarchen worden gestraft met allerlei beperkende maatregelen.

Pro-Europese beleidsmakers bij de Oekraiense overheid, in het bijzonder die van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken, moeten in diskrediet worden gebracht ''omdat die de facto ijveren voor de Euro-Atlantische zaak''. Dit alles met als uiterste doel de toetreding van Oekraine tot de douane-unie in 2015, het jaar waarin een nieuwe president wordt gekozen.
 
Bron: EurActiv

Geen opmerkingen: