zaterdag 4 augustus 2012

Verenigde Oppositie vestigt hoop op Europese Hof

De Verenigde Oppositie gaat er vanuit dat het oordeel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens over Joelia Timosjenko's veroordeling bepalend is voor haar deelname aan de komende verkiezingen. Arseni Jatsenjoek, de nummer twee op de kieslijst van de Verenigde Oppositie, verwacht dat de Centrale Kiesraad haar mee laat doen als lijsttrekker als het Europese Hof de veroordeling van Timosjenko tot zeven jaar gevangenisstraf politiek gemotiveerd vindt.

Jatsenjoek wijst er in dit verband op dat het Europese Hof inmiddels over het proces tegen oud-minister Joeri Loetsenko heeft geoordeeld dat dit door politieke motieven was ingegeven. Loetsenko werd tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, net als Timosjenko wegens machtsmisbruik tijdens zijn ambtsperiode. Loetsenko staat vijfde op de kieslijst van de Verenigde Oppositie.

Ondanks het optimisme van Jatsenjoek is het twijfelachtig of Timosjenko en Loetsenko geaccepteerd worden door de Centrale Kiesraad. Gevangenen zijn uitgesloten van deelname aan verkiezingen. De Kiesraad heeft inmiddels aangegeven voor woensdag 8 augustus met een beslissing te komen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: