woensdag 29 augustus 2012

Timosjenko's hoger beroep verworpen

Het Hooggerechtshof heeft het hoger beroep van oud-premier Joelia Timosjenko woensdag verworpen. "Het bewijs tegen haar is overtuigend", zei rechter Oleksandr Jelfimov. Ook zijn de bewijzen tegen Timosjenko op een correcte manier bijeen gebracht, aldus Jelfimov. 
Timosjenko werd eerder veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik, in dit geval het onrechtmatig ondertekenen van een gascontract met Rusland ten tijde van haar premierschap.

De Europese Unie reageerde zwaar teleurgesteld op het vonnis van het Hooggrechtshof. "Vanwege het feit dat twee oppositieleiders vlak voor de parlementsverkiezingen gevangen zitten", aldus een verklaring uit Brussel. Zowel Timosjenko als Joeri Loetsenko, haar minister van Binnenlandse Zaken, zitten in de cel na wat volgens de EU rechtszaken waren die niet volgens de internationale regels werden gevoerd. 
De EU heeft van meet af aan gezegd dat de processen tegen Timosjenko en Loetsenko politiek gemotiveerd waren, met enkel het doel om tegenstanders van de huidige regering van president Viktor Janoekovitsj en premier Mikola Azarov onschadelijk te maken.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: