vrijdag 24 augustus 2012

Twaalf regio's hebben het Russisch aanvaard



Het gaat snel met de officiële status van de Russische taal in het oosten en zuiden van Oekraïne. Twaalf regio's hebben het Russisch inmiddels als zodanig aanvaard sinds president Viktor Janoekovitsj op 8 augustus de omstreden taalwet ratificeerde. In gebieden met tenminste 10 procent van de bevolking die Russisch (of Krimtartaars, Turks, Hongaars, Roemeens) als spreektaal heeft, mag deze taal een officiële status krijgen naast de nationale taal, het Oekraïens.

Terwijl het Russisch in de Sovjet-Unie de nationale taal was, werd die vijf jaar na de onafhankelijkheid in 1996 vervangen door het Oekraïens. In het westen van het land, waar vooral Oekraïens wordt gesproken, wordt gevreesd dat de Russische taal het Oekraïens opnieuw gaat verdringen.

Er is een ander probleem ophanden: waar oudere Oekraïners even goed het Russisch beheersen, en in gesprekken de één in het Oekraïens iets vraagt en de ander in het Russisch antwoordt, zijn met name in het westen van het land de jongeren het Russisch niet machtig. Hun tweede taal is Engels of Duits, op school geleerd, en Russisch beschouwen ze als de taal van de voormalige bezetter van hun land. Voor deze jongeren is het van belang dat het Oekraïens de leidende taal blijft, zodat zij zich ook in eigen land verstaanbaar kunnen blijven maken.

Bronnen: Kyiv Post, ForUm

Geen opmerkingen: