zondag 19 augustus 2012

Femen: 'De politie maakt jacht op ons'

Een activiste met ontblote borsten heeft vrijdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev met een kettingzaag een kruisbeeld van de orthodoxe kerk omgezaagd. Ze deed dat als steunbetuiging aan de Russische punkgroep Pussy Riot.

Inna Tsjevtsjenko van de Oekraïense protestgroep Femen had 'Free Riot' op haar lichaam geschreven. Ze wilde „haar steun en solidariteit betuigen aan haar Russische collega's van de band Pussy Riot op de dag van de uitspraak”. Drie bandleden van de groep werden die dag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, omdat ze in een kerk een punkgebed hebben gezongen over president Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk. Ze zijn al schuldig bevonden door de rechter in Moskou en krijgen later hun strafmaat te horen.

Internationale popsterren als Paul McCartney, Madonna en Björk hebben eerder hun steun betuigd aan de bandleden. In tal van Russische en buitenlandse steden zal vrijdagmiddag worden gedemonstreerd voor de vrijlating van het trio. De meeste buitenlandse protesten zijn georganiseerd bij Russische ambassades en consulaten.

Zaterdag maakte Femen bekend dat de politie de toegang tot het kantoor van de proestgroep aan de Michailivskastraat in de hoofdstad Kiev heeft geblokkeerd. Op de website van Femen valt te lezen dat, nadat een strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld door justitie, sprake is van ''een grootschalige jacht'' op leden van de groep. Er zijn voor zover bekend nog geen arrestaties verricht.

Bronnen: Telegraaf.nl, Ukrinform

Geen opmerkingen: