maandag 20 augustus 2012

Kritiek Europarlementariërs op Kiescommissie

De Europarlementariërs Charles Tannock en Jacek Saryusz-Wolski, de laatste tevens vice-voorzitter van de Europese Volkspartij, vinden verkiezingen in Oekraïne zonder oud-premier Joelia Timosjenko en oud-minister Joeri Loetsenko ''een schande voor de regering''. Hun opvattingen zijn te lezen op Timosjenko's website. Timosjenko en Loetsenko zitten jarenlange gevangenisstraffen uit en ze zijn om die reden door de Centrale Kiescommissie afgewezen als kandidaten voor de parlementsverkiezingen van eind oktober.

Tannock kondigt aan dat hij een onderzoek door het Europese Parlement wil naar wat hij ''het ondemocratische gehalte'' van de parlementsverkiezingen in Oekraïne noemt. Saryus-Wolski bekritiseert het besluit van de Centrale Kiescommissie om beide oud-bewindslieden uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen. Dat zou in strijd zijn met de Oekraïense Grondwet.

"De Grondwet vermeldt het recht van iedere Oekraïner om zich als kandidaat te laten registreren en het recht om deel te nemen aan de verkiezingen", aldus Saryus-Wolski. "Wel staat er dat een veroordeling aanleiding kan zijn om iemand als parlementslid te weigeren, maar tegelijkertijd kan een veroordeling geen grond zijn om iemand deelname aan de verkiezingen te ontzeggen. In dit geval bevestigt de Centrale Kiescommissie de intentie van de Oekraïense regering en van president Viktor Janoekovtsj om zich te ontdoen van enkele politieke tegenstanders."

Saryusz-Wolski verwacht dat het besluit om Timosjenko en Loetsenko uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen de verhoudingen tussen Oekraïne en de Europese Unie verder op scherp zet. "En daar wordt de gewone Oekraïner straks de dupe van."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: