zaterdag 25 augustus 2012

'Gasprijs ter discussie bij ontmoeting presidenten'

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj ontmoet zaterdag zijn Russische collega Vladimir Poetin in Sochi. Volgens RIA Novosti is het 'niet uitgesloten' dat ze het over de gasprijs hebben. "Als altijd één van hoofdthema's'', constateert het Russische persbureau. 
 
Oekraïne probeert al twee jaar tevergeefs om onder het financieel erg nadelig gascontract van januari 2009 uit te komen. Of dat ditmaal lukt, is zeer de vraag: van Russische zijde is bij herhaling betoogd dat er niets mis is met het contract, en dat Oekraïne de voorwaarden maar heeft na te komen. Dat betekent: een hoge gasprijs en een minimumafname van het Russische gas, ook al heeft Oekraïne inmiddels goedkopere alternatieven gevonden.

Andere gespreksonderwerpen tijdens het werkbezoek van Janoekovitsj aan zijn Russische collega staan ook steeds op de agenda. Het gaat dan om de Russische douane-unie, waar Oekraïne alleen mee wil doen als het het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie niet in de weg staat. En om de Euraziatische Unie, waarmee Rusland de landen van de voormalige Sovjet-Unie aan elkaar wil verbinden.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, RIA Novosti

Geen opmerkingen: