donderdag 23 augustus 2012

De 'Viktors' roepen op tot nationale eenheid

De Oekraïners moeten hun nationale vlag respecteren. "Zij is het symbool van onze onafhankelijkheid", aldus president Viktor Janoekovitsj donderdagmorgen in een toespraak op de Dag van de Nationale Vlag."De blauw-gele vlag verenigt ons, maakt ons sterker. Onder deze vlag en andere nationale symbolen van ons land streven wij naar een betere toekomst", aldus Janoekovitsj.

Een andere Viktor, Janoekovitsj' voorganger Joestsjenko, wees er woensdag op dat Oekraïne weliswaar een onafhankelijk land, maar dat van een eenheid, een natie nog onvoldoende sprake is. Joestsjenko legde schuld daarvan bij de politiek, die er volgens hem niet op uit is het volk te verenigen maar juist uit elkaar te spelen. "We moeten op zoek naar de Oekraïense ziel", aldus de oud-president.

Hij vindt dat in de politiek vaker naar compromissen gezocht moet worden. "Het voeren van de dialoog, onderhandelen. Dit is geen oproep om ten strijde te trekken, evenmin om maar weer het Maidanplein te bezetten. Een burgeroorlog biedt geen oplossing voor onze problemen, we willen geen oorlog van Oekraïners tegen Oekraïners. Dat is onze grootste zorg nu", zei de partijleider en lijsttrekker van Ons Oekraïne.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: