vrijdag 31 augustus 2012

EU-ambassadeur: 'Janoekovitsj niet meer welkom'

President Viktor Janoekovitsj heeft de afgelopen tijd diverse keren geprobeerd een bezoek aan Brussel te brengen, maar hij bleek niet welkom. Dat zegt Jose Manuel Pinto Teixeira in een interview met het persbureau Interfax. De ambassadeur van de Europese Unie in Oekraïne tekent daarbij aan dat Janoekovitsj direct na z'n aantreden als president diverse keren naar Brussel reisde, waar hem telkens een warm welkom werd bereid door de kopstukken van de Europese Unie.

"Maar toen ze in Brussel door kregen dat er toch niet naar ze werd geluisterd, was het gedaan met de gastvrijheid", aldus Teixeira. Sinds afgelopen december, toen de laatste topontmoeting tussen de EU en Oekraïne werd gehouden, zijn er geen leiders van de EU of van de EU-landen meer in Kiev op bezoek geweest. Zelfs van een nieuwe topontmoeting was een tijdlang geen sprake meer."

Toch heeft de Europese Unie Oekraïne niet helemaal opgegeven, meent Teixeira. Er is een nieuwe topontmoeting op Oekraïense bodem aangekondigd, maar er is niet bij gezegd wanneer die plaats moet hebben. "Het was een poging om president Viktor Janoekovitsj alsnog een duwtje in de goede richting te geven. Zonder succes, dus is het niet verwonderlijk dat er vanuit Brussel niemand meer op bezoek komt en dat Janoekovitsj nu niet welkom is in Brussel'', aldus de diplomaat die op het punt staat om uit Oekraïne te vertrekken.

De Europese Unie heeft zich in de afgelopen maanden in steeds sterker wordende bewoordingen verzet tegen wat wordt gezien als politiek gemotiveerde rechtszaken tegen met name de oud-ministers Joelia Timosjenko. Maar dat is volgens Teixeira niet het enige: de EU dringt al geruime tijd aan op het houden van eerlijke verkiezingen en op hervormingen, in het bijzonder van de rechterlijke macht die nu te veel afhankelijk is van de politieke situatie in het land.

"Toen ik vier jaar geleden naar Oekraïne kwam, dacht ik dat het land op weg was naar integratie in Europa en ik was daar heel enthousiast over. Het is voor mij dan ook een hele teleurstelling dat dit proces tot stilstand is gekomen. Teixeira verwacht dat het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie voorlopig niet getekend wordt, althans niet onder de huidige regering. En wat het schrappen van het Schengen-visum betreft, constateert hij dat Oekraïne het uitblijven van deze maatregel aan zichzelf te danken heeft.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: