woensdag 8 augustus 2012

Premier: automobilist mag agent wel degelijk filmen

Oekrainers die zich onheus bejegend voelen door de verkeerspolitie hebben wel degelijk het recht om de agenten te filmen. Eerder attendeerde het ministerie van Binnenlandse Zaken automobilisten er op dat zij alleen mogen filmen als de betreffende politieman dat goedvindt. Premier Mikola Azarov liet woensdagmorgen in de wekelijkse kabinetszitting weten het daar niet mee eens te zijn.

"Van een verbod is geen sprake, kan geen sprake zijn", aldus de premier die daarmee reageerde op de verontwaardigde reacties op het door het ministerie uitgevaardigde filmverbod, waarbij werd gewezen op het grondrecht op privacy dat ook een politieman zou hebben. Azarov betoogde dat overtreders gefilmd mogen worden, maar dat automobilisten die zich onheus bejegend voelen door de politie datzelfde recht moeten hebben.

De premier hield zijn kabinetsleden voor dat ze niet in het wilde weg uitspraken moeten doen en elkaar gaan tegenspreken. Hij wil dat er een Raad voor de Verkeersveiligheid komt die zich ook bekommert om het gedrag van de verkeerspolitie. De verkeersveiligheid houdt Azarov dezer dagen toch al erg bezig. Om het grote aantal verkeersdoden terug te dringen, wil hij onder meer verbetering van de rijlessen en aanscherping van de eisen voor het behalen van het rijbewijs.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: