dinsdag 7 augustus 2012

Consument krijgt wat lucht na jaren van inflatie

Na jarenlang met hoge inflatiecijfers geconfronteerd te zijn, heeft Oekraïne nu te maken met deflatie. Afgelopen maand werd het leven 0,2 procent goedkoper. Het was de derde maand op rij met een bescheiden deflatie. In mei en juni was dit 0,3 procent. Over zeven maanden gerekend 0,1 procent. 
 
Voedsel en frisdrank werd in een maand tijd een half procent goedkoper. Dat kwam vooral door de prijsdaling bij groenten van liefst 5,6 procent. Fruit, melkproducten en rijst werden tussen 0,8 en 1,6 procent goedkoper. Vis en vlees tussen de 0,1 en 0,4 procent.

Daar stond een prijsstijging tegenover van 4 procent voor eieren en 0,1 tot 0,3 procent voor niet-alcoholische dranken, suiker, brood en macaroni. Alcoholische dranken en sigaretten werden 0,4 procent duurder.

De medische zorg werd iets duurder, met een bijzondere reden: veel medisch personeel werkt in de zomer in vakantieoorden. Transport daalde licht in prijs als gevolg van de dalende brandstofprijzen, maar het treinvervoer werd juist weer duurder (met 2,4 procent). Mobiele telefonie-abonnementen spanden de kroon met een prijsstijging van 10 procent. Audio, huishoudelijke apparatuur, kleding en schoenen werden tussen de 0,3 en 0,8 procent goedkoper.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: