dinsdag 28 augustus 2012

Rusland wil helpen bij Russischtalig onderwijs

Rusland is bereid Oekraïne te helpen bij het onderwijzen van de Russische taal die in grote delen van Oekraïne sinds kort als tweede officiële taal van het land is aangewezen. Ambassadeur Mikhail Zoerabov deed het aanbod ''omdat we in Rusland weten welke uitdaging de Oekraïners in deze gebieden binnenkort te wachten staat''.

Zoerabov deed zijn aanbod tijdens de onderwijsconferentie 'Oekraïne-Rusland: een open dialoog. Volgens de Russische ambassadeur is ''de staat van het onderwijs in Oekraïne bekend'' en wil Rusland daarom geen afwachtende houding aannemen. Hij biedt niet alleen hulp aan bij het bijscholen van taaldocenten door ze nieuwe technieken te leren, maar wil dat Oekraïne ook profiteert van de ervaring die Russische docenten inmiddels op hebben gedaan met interactieve trainingen.

De onlangs door het parlement aangenomen taalwet regelt dat in gebieden waar minstens 10 procent van de bevolking een andere taal dan het Oekraïens spreekt, die taal een officiële status krijgt. Dit betekent dat officiële documenten voortaan ook in bijvoorbeeld het Russisch opgesteld dienen te worden.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: