vrijdag 10 augustus 2012

Rechtbank oordeelt over week over Loetsenko

De rechtbank wijst vrijdag 17 augustus vonnis in het proces tegen oud-minister Joeri Loetsenko die wordt beschuldigd van nalatigheid. Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag 2,5 jaar gevangenisstraf, omdat Loetsenko als minister van Binnenlandse Zaken opdracht gaf aan om het schaduwen van Valentin Davidenko voort te zetten.

Kort daarvoor was door één van Loetsenko's ondergeschikten juist opdracht gegeven om de chauffeur van de toenmalige plaatsvervangend directeur Volodimir Satsjoek van de staatsveiligheisdienst SBU met rust te laten. Loetsenko was daar onwetend van, maar krijgt het dus nu toch nog op z'n brood. Satsjoek en z'n chauffeur zouden betrokken zijn geweest bij de vergiftiging van toenmalig presidentskandidaat Viktor Joestsjenko.

Loetsenko zit al sinds eind december 2010 in de cel. Hij werd in februari van dit jaar veroordeeld tot vier jaar cel. Ook toen speelde een kwestie rond een chauffeur, in dit geval zijn eigen chauffeur die hij aan extra pensioen en een appartement hielp. Ook trok hij meer geld dan was afgesproken uit voor de viering van de Dag van de Politie.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: