vrijdag 1 juni 2012

Gazprom ontkent snel akkoord over gasprijs

Er is zelfs nog geen schijn van een akkoord over een lagere gasprijs tussen Rusland en Oekraïne, aldus bestuursvoorzitter Alexei Miller van de Russische energiegigant Gazprom in een reactie op de aankondiging van een spoedig akkoord die de Oekraïense premier Mikola Azarov donderdag deed.

Miller, op werkbezoek in Slowakije, liet weten dat Oekraïne gewoon aan z'n verplichtingen moet voldoen. Hij voegde er aan toe dat van Russische zijde altijd de bereidheid is om met de Oekraïense collega's te overleggen. "Onze dialoog loopt nog steeds'', aldus de hoogste baas van Gazprom. Miller's opvattingen komen overeen met die van de regering, zo liet een woordvoerder van president Vladimir Poetin donderdag weten.

Voor Oekraïne is een lagere gasprijs dan die in 2009 werd bedongen van levensbelang. De overheid subsidieert de helft van de gasprijs die de huishoudens moeten betalen, maar kan dat niet veel langer meer volhouden. Stopt de subsidie, dan komen de Oekraïense gezinnen massaal in geldnood.

Het stoppen van de subsidie is echter ook een belangrijke voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om opnieuw een miljardenlening aan Oekraïne te verstrekken. De Russische regering is intussen wel bereid om de gasprijs, die ver boven die van andere Europese landen ligt, te verlagen op voorwaarde dat Oekraïne toetreedt tot de Russische douane-unie of dat het land bereid is het gastransportsysteem naar Europa te verkopen aan Gazprom.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: