zondag 24 juni 2012

'Britse premier moet wél naar het EK komen'

Jevgenia Timosjenko heeft een beroep gedaan op de Engelse premier David Cameron en zijn regering om toch naar Kiev te komen voor de kwartfinale van de voetbalwedstrijd Engeland-Italië. De dochter van oud-premier Joelia Timosjenko zei vrijdagavond in een interview op de Engelse televisie dat het veel effectiever is als Britse politici naar de Oekraïense hoofdstad komen en daar druk uitoefenen op president Viktor Janoekovitsj.

Tot dusverre heeft alleen de Engelse ambassadeur de EK-wedstrijden van het nationale team bijgewoond vanwege de gevangenschap van Joelia Timosjenko. De boycot is van Oekraïense zijde afgedaan als 'zinloos'.

Timosjenko's dochter deelt die mening. "Cameron zou er goed aan doen om naar Oekraïne te komen en Janoekovitsj recht in z'n gezicht te zeggen wat hij er van vindt. Dat heeft meer zeggingskracht dan van afstand iets roepen", aldus Jevgenia Timosjenko. "Sport is natuurlijk sport, dus moeten samen met de Engelse voetbalsupporters juichen voor het eigen team. Maar een bezoek aan politieke gevangenen of een opmerking daarover tegen Janoekovitsj persoonlijk, dat zou een sterk gebaar zijn."

President Janoekovitsj en leden van zijn regering stonden al alleen tijdens de wedstrijden van het Oekraïense team, zoals op televisiebeelden te zien was. Het zal vernederend voor hem zijn als hij bij de finale over een week opnieuw in z'n eentje staat.

Het zwartste scenario voor de Oekraïense regering is dat Duitsland de finale van het EK haalt en de Duitse bondskanselier tussen de voetbalsupporters in het Olympisch Stadion gaat zitten, niet in de VIP-box bij Janoekovitsj en de zijnen. De Duitse Europarlementariër is er voorstander van dat Merkel naar Kiev gaat. "Het is beter om duidelijk te maken wat je er van vindt, dan je achter een boycot te verstoppen."

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne laat weten dat ''met een boycot niets valt te bereiken, en dus is het maar beter om het bij voetbal te laten".

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: