dinsdag 26 juni 2012

'Agrarische productie kan 50 procent hoger'

De oogst kan fors hoger uitvallen als landbouwers bereid zijn om van elkaar te leren. Deskundige Roman Slastion van de Agribusiness Club constateert dat de productie dan met 50 tot 55 procent omhoog kan. Hij voorziet vooral winst bij het verbouwen van graan en oliehoudende zaden door efficiënter te werken, optimale bemesting en het gebruiken van eersteklas zaaigoed.

Goed geleide agrarische bedrijven halen nu 5 tot 6 ton tarwe van een hectare, 8 tot 10 ton graan en 2,5 tot 3 ton aan zonnebloemen. Dat is 50 procent meer dan het gemiddelde Oekraïense bedrijf, aldus Slastion.

De agrarische sector presteert over het algemeen onder de maat door matig tot slecht management. Bovendien ligt een tiende van het Oekraïense landbouwareaal braak vanwege onduidelijkheden over de eigendomsrechten.

Het gaat dan wel om 6,5 miljoen hectare. Daarvan wordt alleen al 2 miljoen hectare niet gebruikt omdat de eigenaar is overleden, er geen erfgenamen zijn, de erfenis niet is geregeld en de pachters niet weten wat ze met de grond aan moeten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: