woensdag 20 juni 2012

Verenigde Oppositie is 'vrijwel compleet'

Nu ook de Volksbeweging van Anatoli Gritsjenko zich bij de samenwerkende oppositiepartijen heeft gevoegd, is het nieuwe 'blok' volgens partijleider Arseni Jatsenjoek van de Beweging voor Verandering onderhand een feit. Jatsenjoek gaf eerder het voorbeeld door zijn partij samen te voegen met de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko. ''De oppositie is vandaag sterker dan gisteren'', zei Jatsenjoek woensdagmiddag tijdens een persconferentie.

Aangezien de Partij van de Regio's ook probeert gelijkgestemden rond zich te verenigen, lijkt een twee-partijenstrijd in de komende maanden voor de hand te liggen. Jatsenjoek wilde gisteren niet in gaan op geructen dat ook Mikola Katerinsjoek's Europese Partij van Oekraine zich nog bij de Verenigde Oppositie voegt. Onder de nieuwe Kieswet is blokvorming na de verkiezingen, zoals nu nog in het parlement het geval is, inmiddels verboden. Willen partijen samenwerken, dan moeten ze dat voor de verkiezingen afspreken en niet erna.

Parlementslid Volodimir Olijinik van de Partij van de Regio's gelooft niet dat de huidige samenwerking van de oppositiepartijen lang stand houdt. Dat liet hij woensdag weten tijdens een persconferentie in het parlementsgebouw. "Het is een coalitie van tegenstanders, niet van voorstanders. Alleen als zij tegen iets zijn, zien ze kans het eens te worden. Komen ze aan de macht, dan gaat het weer net zoals we eerder hebben gezien: ruziend over wie de baas is." Laat ze maar geworden, aldus Olijinik. ''Eens zien wat er gebeurt als ze de gezamenlijke kieslijst moeten opstellen."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: