Er zijn door het Oekraïense parlement al 400 amendementen ingediend op het wetsvoorstel om het Russisch de officiële status van regionale taal te geven, wat er feitelijk op neer komt dat het de tweede officiële taal van Oekraïne wordt. Die status komt toe aan een taal die in een regio door tenminste 10 procent van de bevolking wordt gesproken. In het oosten en zuiden van Oekraïne is vooral Russisch de taal waarin de dagelijkse gesprekken worden gevoerd, in het westen en de hoofdstad Kiev is dat Oekraïens, nu nog de enige officiële landstaal.
Op 5 juni keurde het parlement het wetsvoorstel in een eerste stemming goed, maar er is nog een tweede stemming nodig. Die zou volgens sommige berichten komende dinsdag moeten zijn, maar parlementsvoorzitter Volodimir Litvin ontkent dat. Dinsdag is wel de laatste dag waarop wijzigingen in het wetsvoorstel ingediend kunnen worden.
De oppositie is fel tegen het 'opwaarderen' van het Russisch. Volgens politiek analist Volodimir Fesenko is de kans groot dat het Constitutionele Hof de nieuwe wet afkeurt nadat president Viktor Janoekovitsj die heeft geratificeerd. "Het zou weleens net zo kunnen gaan als met het verbod op de Sovjet-vlag, dat ook door het Constitutionele Hof onwettig is verklaard."
Fesenko ziet in het wetsvoorstel om het Russisch tot tweede nationale taal te maken een - doorzichtige - poging van de regerende Partij van de Regio's om het Russisch sprekende deel van de Oekraïense bevolking voor zich te winnen met het oog op de parlementsverkiezingen van eind oktober.
Een andere politiek analist, Taras Berezovets, verwacht dat dit effect heeft. Als de president de wet deze maand bekrachtigd, dan zou de Partij van de Regio's in de loop van augustus of september weleens met 2 procent kunnen groeien.
Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten