maandag 4 juni 2012

Ministerie waarschuwt Belgische EK-gangers

600 Belgen reizen vanaf deze week naar Oekraïne om er één of meerdere wedstrijden van Euro 2012 te volgen. Maar misschien denken ze beter nog eens na over hun reis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de onveiligheid en de corruptie in het land.

Onveilige stadions, excessieve hotelprijzen, dreiging van hooliganisme en racisme. Een week voor het begin van het EK in Oekraïne (en Polen) ziet het plaatje er voor de buitenlandse bezoekers niet vrolijk uit. En ook al hebben de Rode Duivels zich niet geplaatst voor Euro 2012, dan nog vindt het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken het nodig de 600 landgenoten via de media te waarschuwen. ‘We kunnen niemand verbieden naar het EK te reizen, maar we willen wél mensen informeren’, klinkt het op het ministerie. ‘Iedereen moet voor zichzelf de rekensom maken en kiezen of hij het EK ter plaatse of thuis in zijn zetel volgt.’

Onder meer Engeland, Frankrijk, Duitsland en Nederland spelen hun groepswedstrijden in een van de vier Oekraïense stadions (Kiev, Lviv, Charkiv en Donetsk). Na negatieve berichtgeving in de Britse media blijven al veel Engelse fans thuis. In Nederland wordt nog wel gemobiliseerd, maar heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vier medewerkers naar de Nederlandse speelstad Kharkiv gestuurd. Daar krijgt iedere fan een ‘oranje boekje’ met raadgevingen en waarschuwingen.

Een eerste probleem ontstaat voor wie een hotelkamer in Oekraïne wil regelen. Via websites als booking.com blijken de hotels tot tien keer meer dan de normale prijs voor een kamer te vragen. Vooral in minder toeristische steden als Charkiv en Donetsk is de nood hoog. Ook voor andere diensten riskeren buitenlandse fans woekerprijzen te moeten betalen.

Ook in de stadions kunnen zich problemen voordoen. Oekraïne moest zich reppen om de stadions en de luchthavens op tijd klaar te krijgen en dat is er aan te zien. De verlichting en de elektriciteitsvoorziening laten hier en daar te wensen over. Bij de opening van het olympisch stadion in Kiev brak brand uit en moest een deel van de toeschouwers worden geëvacueerd. Bij een vriendschappelijke wedstrijd in hetzelfde stadion werkten de toegangspoorten niet. De fans klommen over de poorten of vernielden ze. Paniek zou in dergelijke situaties tot incidenten kunnen leiden, vrezen buitenlandse waarnemers.

De Oekraïense hooligans zijn geen lieverdjes en hebben nauwe banden met neonazistische milieus. Vooral in Engeland is veel te doen over racisme, waardoor ex-international Sol Campbell fans met een donkere huidskleur aanraadt thuis te blijven. Ook homo’s zijn het mikpunt van discriminatie. Onlangs werd een gay pride in Kiev met geweld neergeslagen.

Oekraïne werd onlangs opgeschrikt door een reeks terreuraanslagen in vuilnisbakken in Dnipropetrovsk (de geboortestad van Julia Tymoschenko) en in de metro van Kiev. Het is moeilijk te raden wie achter de aanslagen zit. De vuilnisbakken in de metro’s werden uit voorzorg weggehaald. De vrees bestaat dat de uitspraak in het proces-Tymoschenko, gepland enkele dagen voor de EK-finale in Kiev, tot politieke spanning op straat kan leiden. Het valt ook af te wachten hoe de niet onbesproken Oekraïense politie zal omgaan met onverwachte omstandigheden.

Prostitutie en sekstoerisme tiert welig in het land, met alle (gezondheids)gevaren van dien. West-Europese fans kunnen ook het slachtoffer worden van de zogeheten ‘love letters’, valse liefdesbrieven van zogenaamde Oekraïense schonen die achter het geld van mannelijke aanbidders zitten.

‘Wij waarschuwen niet vaak, maar deze keer zijn de signalen verontrustend’, klinkt het als besluit op Buitenlandse Zaken. ‘Wij vrezen dat alle ingrediënten aanwezig zijn om voor problemen te zorgen.’ Eén voordeel heeft België wel. ‘We hebben ons niet geplaatst voor het toernooi, waardoor het risico voor ons land alsnog binnen de perken blijft.’

Bron: Nieuwsblad.be

Geen opmerkingen: