Het omstreden gascontract van januari 2009 zou onder druk van de Europese Unie, in het bijzonder van Duitsland, tot stand zijn gekomen. Dat heeft minister Kostjantin Grisjenko van Buitenlandse Zaken gezegd in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.
Het contract werd volgens Grisjenko door toenmalig premier Joelia Timosjenko getekend ''op verzoek van Duitsland en andere Europese regeringen, die er op stonden dat er snel een einde werd gemaakt aan de gascrisis, waarbij Rusland dreigde de gaskraan naar de EU dicht te draaien".
Niet alleen Europa dreigde hartje winter zonder gas te komen, Oekraïne zat klem tussen beide partijen. Timosjenko had geen andere keus dan te tekenen. Dat is haar duur komen te staan, want de rechter oordeelde afgelopen oktober dat de toenmalige premier haar boekje te buiten was gegaan. Zij tekende zonder voorafgaande toestemming van haar kabinet, waarbij overigens toenmalig president Viktor Joesjenko een dubieuze rol speelde. De oud-premier zit nu een gevangenisstraf uit van zeven jaar wegens machtsmisbruik.
EU-ambassadeur Jose Manuel Pinto Teixeira ontkent dat vanuit Europa druk op Timosjenko is uitgeoefend. "De EU heeft herhaaldelijk gezegd tijdens de onderhandelingen dat het een zaak was van Oekraïne en de Russische Federatie. De EU was geen partij. De enige verklaring die is afgegeven door ons was dat de EU blij was dat de gascrisis was afgewend."
Bron: Interfax-Oekraïne
Geen opmerkingen:
Een reactie posten