Het EK voetbal in Polen en Oekraïne trekt zo'n 1,5 miljoen, veelal mannelijke supporters, naar de voetbalsteden. De kans op de vraag naar commerciële seks neemt daardoor fors toe en de kans op kinderhandel ligt op de loer. Dé kans dus voor mensenhandelaren om vrouwen en kinderen te verhandelen.
Maar ook tienermeisjes die op zoek zijn naar geld of een beter leven, trekken mogelijk naar de voetbalsteden. Om zich te prostitueren met het risico in handen te vallen van een mensenhandelaar. Het alcohol- en drugsgebruik van de supporters speelt ook een rol als het gaat om kinderhandel en kindermisbruik. En er zijn meer kinderen zonder toezicht thuis en op straat. Bovendien lopen minderjarigen het risico dat ze gedwongen moeten bedelen in de voetbalsteden.
Ook nu circuleren in de media schattingen over misbruik van minderjarigen in de EK-voetbalsteden. Zo meldde Spits dat ten tijde van het EK 1 op 6 van de 150.000 prostituees in Oekraïne minderjarig is; ruim 8.000 kinderen. Om foutieve beeldvorming te voorkomen heeft de UEFA vooraf aan het EK een onderzoek verricht. In het rapport 'Discourse on prostitution and human trafficking in the context of UEFA EURO 2012' is er gekeken naar de risico's van mensenhandel en prostitutie tijdens het EK in Polen en Oekraïne.
Daarin concluderen academici en experts een stijging in de exploitatie van kinderen en volwassen in de bouwwerkzaamheden rondom het EK 2012. Sommigen zijn overtuigd dat ook mensenhandel en seksuele exploitatie gaan toenemen, anderen benadrukken dat het effect niet te voorspellen is.
Over een punt zijn de experts het eens: in plaats van paniek te creëren met hoge cijfers, is het belangrijk tijdens het EK in Polen en Oekraïne informatie te verspreiden over zelfbescherming. Theo Noten, programmamanager van ECPAT Nederland, licht toe: "Ondanks een gebrek aan harde cijfers biedt een sportevenement als het EK de mogelijkheid om aan een groot publiek te laten zien dat mensenhandel wereldwijd een groot probleem is. Van het totale aantal slachtoffers van mensenhandel wereldwijd is meer dan 20% jonger dan 18 jaar."
Het gaat volgens schattingen om ruim een miljoen kinderen wereldwijd die verhandeld worden en gedwongen zijn te werken in de seksindustrie of andere economische sectoren. Noten: "Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen weten wat kinderhandel is, zodat we er gezamenlijk iets tegen kunnen doen." Zijn mening wordt gedeeld in het rapport 'What's the cost of a rumour' van de Global Alliance Against Traffic in Women (GAATW) waarin de mythes en de feiten rond mensenhandel en grote sportevenementen in kaart zijn gebracht.
Polen en Oekraïne hebben de lessen van andere grote sportevenementen zoals het WK voetbal in Zuid-Afrika(2010) en het WK-voetbal in Duitsland (2006) te harte genomen. De campagne Don't loose! in Polen en Oekraïne is ingebed in de nationale strategie tegen kinderhandel. In de Poolse en Oekraïense voetbalsteden hangen nu posters die tienermeisjes duidelijk maken dat hun lichaam niet te koop is. En worden voetbalsupporters gewaarschuwd dat seks met minderjarigen strafbaar is.
Bron : http://www.defenceforchildren.nl/p/21/2439/mo89-mc21
Geen opmerkingen:
Een reactie posten