zondag 10 juni 2012

Banken verwachten flinke waardedaling grivna

De belangrijkste Oekraïense banken verwachten eind dit jaar een waardedaling van de grivna met vier tot vijf procent. De regering en de Nationale Bank verwachten daarentegen dat de munt stabiel blijft en dat het EK voetbal veel buitenlandse valuta naar Oekraïne brengt en de nationale reserves kunnen groeien. Het is voor Oekraïne erg belangrijk om buitenlandse valuta te bezitten, niet in het minst omdat de maandelijkse betalingen aan het Russische Gazprom in Amerikaanse dollars zijn.

Of het EK inderdaad zoveel buitenlandse valuta oplevert, moet volgens de banken betwijfeld worden. De storm van kritiek die Oekraïne in de afgelopen weken over zich heen kreeg, kan tot tegenvallende inkomsten van het EK leiden. De banken constateren dat de verwachtingen van de autoriteiten veel te optimistisch zijn onder de huidige politieke omstandigheden.

Minister Petro Porosjenko van Economische Zaken, die jarenlang bestuurder was bij de Nationale Bank, herhaalde afgelopen woensdag nog maar eens dat er geen enkele aanleiding is om uit te gaan van een scherpe waardedaling van de grivna. De nationale reserves in buitenlandse valuta daalden afgelopen maand overigens met 3,3 procent.

Maar algemeen directeur German Gref van de Russische Sverbank zei een dag later op een bijeenkomst van de Adviesraad voor Investeringen dat de regering de koers van de grivna kunstmatig hoog houdt en daar maar beter mee kan stoppen. Hij vindt dat niet verstandig. Een minder strak beleid ten aanzien van de nationale munt kan de concurrentiepositie van het bedrijfsleven verbeteren en zo een bijdrage leveren aan de economische groei.

Bron: Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: