dinsdag 19 juni 2012

'Taalkwestie niet doorslaggevend bij kiezer'

Of het de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj lukt om het Russisch als tweede nationale taal geaccepteerd te krijgen, is volgens het Razoemkov Centrum niet van doorslaggevende betekenis bij de komende parlementsverkiezingen. Niet de taalkwestie, maar de economische situatie en de manier waarop de corruptie al dan niet wordt aangepakt, zal bij de kiezers de doorslag gaan geven.

Afgelopen week publiceerden het Razoemkov Centrum en de Stichting voor Democratische Initiatieven de resultaten van een opiniepeiling waaruit bleek dat de aanhang van de Partij van de Regio's stabiel op 27,6 procent staat, ondanks alle rumoer over de status van het Russisch in Oekraïne. Slechts 4 procent van de ondervraagden gaf aan zijn of haar stemgedrag op de taalkwestie te baseren.

"Er is sprake van enige invloed op de kiezers, maar de verwachtingen blijken te hoog geweest", aldus socioloog Michailo Misjenko van het Razoemkov Centrum. Hij constateert dat de regering fors heeft ingezet door onder meer de pensioenen dit jaar al enkele keren te verhogen, om zo de kiezers aan zich te binden. "Maar de kiezer realiseert zich dat dit niet meer is dan een lokkertje."

Maar Misjenko ziet ook dat de oppositie niet weet te profiteren van de onmacht van de regeringspartijen. De Moederlandpartij van Joelia Timosjenko kwam in de peiling uit op 25,6 procent, maar heeft daar ook de hulp voor nodig van de Beweging voor Verandering van haar vroegere rivaal Arseni Jatsenjoek.

De partij Oedar, geleid door bokskampioen Vitali Klitsjko, komt uit op bijna 10 procent en ook een andere nieuwe ster aan het politieke firmament doet het goed. Natalia Korolevska verdrievoudigde de aanhang van haar partij Voorwaarts Oekraïne sinds de vorige peiling naar 4,6 procent. Korolevska had daarvoor wel een kostbare promotiecampagne nodig.

Haar critici beschuldigen haar van samenwerking met de autoriteiten, die toestaan dat zij geregeld te zien is op de staatstelevisie terwijl haar bescheiden aanhang dat niet zou rechtvaardigen.

De Partij van de Regio's balanceert intussen op het randje. De Communistische Partij heeft in de peiling 7,1 procent en daarmee is de huidige regeringscoalitie straks afhankelijk van de politici die via hun district, dus niet via de landelijke verkiezingslijsten, worden gekozen. De helft van het nieuwe parlement bestaat straks uit leden die via hun kiesdistrict binnen zijn gekomen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: