vrijdag 29 juni 2012

Europese Hof: dinsdag uitspraak Loetsenko

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens doet dinsdagmorgen uitspraak in de zaak die is aangespannen door Joeri Loetsenko, de oud-minister van Binnenlandse Zaken die eerder dit jaar tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Radio Liberty meldde dit vrijdag op gezag van de persdienst van het Europese Hof.

Loetsenko wendde zich in januari vorig jaar al tot het Hof. Hij zat toen al bijna een maand in voorarrest wegens machtsmisbruik tijdens zijn ambtsperiode in het vorige kabinet. In april vorig jaar werden vanuit Straatsburg diverse vragen aan de Oekraïense regering voorgelegd. Die hadden onder meer betrekken op de rechtmatigheid van zijn arrestatie, vlak voor Kerst.

Volgens Loetsenko was die op onterechte gronden: hij zou zich niet aan het door justitie aan hem opgelegde reisverbod hebben gehouden door de hoofdstad Kiev te verlaten. De autoriteiten oordeelden toen dat hij zou pogen het land te verlaten en ze zetten hem achter de tralies.

In februari van dit jaar werd Loetsenko veroordeeld; hij zou zijn chauffeur Leonid Pristoeplioek te veel betaald hebben, hem aan een huis hebben geholpen. Ook zou de voormalige minister via de chauffeur van voormalig topman Volodimir Satsioek van de staatsveiligheidsdienst SBU te maken hebben gehad met de beruchte vergiftiging van Viktor Joestsjenko in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Het Europese Hof behandelde Loetsenko's klacht in diens afwezigheid op 17 april in Straatsburg.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: