zaterdag 9 juni 2012

Schippers roept Oekraïne op tot actie

Minister Edith Schippers (Sport) roept de Oekraïense autoriteiten op een einde te maken aan de discriminatie van homo's en lesbiennes in het land. Schippers sprak zaterdag in Charkiv met enkele vertegenwoordigers van de homobeweging.

Zij lieten de minister weten dat ze niet beschouwd worden als volwaardige burgers. Onlangs is een homodemonstratie afgeblazen omdat de politie te weinig bescherming bood tegen agressieve tegendemonstranten. Ook is er sprake van intolerantie door orthodox-religieuze organisaties.

Een nieuwe wet die op komst is, schrijft voor dat homoseksueel zijn geen grond voor bescherming tegen discriminatie is. Schippers is daar zeer bezorgd over. 'Het is schokkend te horen dat jonge Europeanen, die gewoon zichzelf willen zijn en daarvoor willen uitkomen, hierin zo belemmerd worden', aldus Schippers.

De minister woont zaterdag in Charkiv namens de regering het EK-duel van Nederland tegen Denemarken bij. Ze had aangekondigd de mensenrechtensituatie in Oekraïne te zullen aankaarten. Schippers wil Oekraïense organisaties van seksuele minderheden en gezondheidsorganisaties in contact brengen met Nederlandse organisaties.

Later op zaterdag spreekt Schippers samen met haar Deense collega nog Oekraïense mensenrechtenactivisten. Hierbij is de directeur van Amnesty International Oekraïne aanwezig.

Bron: Trouw.nl

Geen opmerkingen: