Geen Rode Duivels op het Europees Kampioenschap voetbal in Oekraïne. Toch krijgt het EK een Belgische touch. Belgische bedrijven bouwden mee aan de stadions in Oekraïne. Of ze loodsen de vips naar de helikopterlandingsplaats vlak bij het stadion van Kiev.
In het olympisch stadion in hartje Kiev wordt op 1 juli de finale van het EK voetbal gespeeld. De Rode Duivels zijn er niet, maar wél Reynaers Aluminium. De onderneming uit Duffel voorzag de eerste twee verdiepingen van aluminium profielen. Tientallen winkels en restaurants, het museum van voetbalploeg Dynamo Kiev, de vip-ruimtes kregen aluminium profielen uit Duffel.
Reynaers Aluminium is een schoolvoorbeeld van de kansen die de grootste Europese staat in oppervlakte biedt. De onderneming is in Oekraïne de marktleider voor aluminium profielen in bouwprojecten. Reynaers installeerde ook profielen in de nieuwe luchthaventerminals - gebouwd voor het EK - van de speelsteden Kiev, Charkiv en Lviv, en in de vernieuwde stadions in de drie steden. En daarmee houdt het niet op.
Reynaers was betrokken bij de renovatie van de grootste concertzaal in het centrum van Kiev. In Dnjepropetrovsk, de derde grootste stad van het land, leverde het bedrijf uit Duffel het aluminium voor de ontwikkeling een hele wijk langs de Dnjepr.
En aan de heuvel met bovenaan het Mariinski-paleis, het stulpje van de Oekraïense president, bouwt de Vlaamse onderneming DSG een helikopterplatform. Het is één van de meest controversiële projecten in de hoofdstad. President Viktor Janoekovitsj is de uren durende files in Kiev beu. Daarom wil hij een helikopterplatform halfweg de heuvel.
DSG levert alle elektronica en materiaal voor het automatische landingssysteem van de helikopter. "Dit is onze belangrijkste activiteit tot vandaag in Oekraïne”, zegt Jef Van den Brande, die al enkele jaren actief is in het Oost-Europese land. DSG levert ook transformatoren en generatoren in de voetbalstadia van Kiev, Charkiv en Lviv tijdens het EK.
In het gloednieuwe stadion van Charkiv zorgt alweer een Vlaming voor een belangrijke Belgische aanwezigheid in de voetbalstadia. Tom Murrath bouwde de hekken rond het stadion, de draaiende ingangspoorten, en de apparaten voor de tickets en de toegangscontrole. De reuzenschermen komen van Barco.
Tom Murrath plaatste tevens de reclameborden langs het veld, en de vliegende camera boven het speelveld. De Vlaming woont sinds 2003 in Oekraïne en biedt met zijn onderneming Periprotect werk aan twintig mensen. Behalve in Charkiv, deed hij ook opdrachten voor de stadions in Donetsk, Dnjepropetrovsk, Odessa en Lviv. “Die stadions zouden er zeker komen, recessie of niet, in het kader van Euro 2012.”
Bron: Trends.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten