vrijdag 8 juni 2012

'Rutte en kroonprins niet naar Oekraïne'

Premier Mark Rutte en prins Willem-Alexander gaan definitief niet naar de wedstrijden van het Nederlands elftal in Oekraïne. Dat meldde RTL Nieuws vannacht. Of minister Edith Schippers van Sport wel gaat, wordt vandaag in de ministerraad besloten.

De premier en Willem-Alexander boycotten het EK vanwege de slechte behandeling van oppositieleider Julia Timosjenko. Zij zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit voor machtsmisbruik tijdens haar premierschap een aantal jaar geleden. Ze zegt door bewakers mishandeld te worden.

Mocht minister Schippers wel naar Oekraïne afreizen om Nederland - Denemarken te bekijken, dan zal ze die kans vooral aangrijpen om de mensenrechtensituatie te bespreken.

Het eventuele bezoek van minister Schippers staat haaks op de afspraken die enkele weken geleden nog werden gemaakt in de ministerraad. Toen werd afgesproken dat in verband met de mensenrechtensituatie geen bewindspersoon op de tribune zou plaatsnemen. Alleen als Nederland de finale bereikt, zou een nieuwe afweging worden gemaakt.

Bron: Trouw

Geen opmerkingen: