maandag 18 juni 2012

Partij van Regio's wil haast maken met taalwet

Het duurt nog wel twee weken voordat het parlement voor de tweede maal stemt over de omstreden Russische taalwet, die is ingediend door de Partij van de Regio's. Dat heeft parlementslid Vadim Kolesnisjenko van deze regeringspartij maandag tegenover journalisten verklaard. De deadline voor het indienen van amendementen verloopt dinsdag.

Eerder maakte Sergei Kivalov, een van de indieners van het wetsvoorstel, bekend dat er meteen die dag ook al gestemd zou worden. De Partij van de Regio's wil hoe dan ook nog voor het zomerreces de definitieve stemming. De partij moet het bij de parlementsverkiezingen van eind oktober voor een belangrijk deel hebben van het Russisch sprekende deel van de bevolking.

De oppositiepartij Ons Oekraine-PSD heeft grote bezwaren tegen het behandelen van rechtszaken in de Russische taal, iets wat mogelijk wordt als de nieuwe taalwet definitief wordt. Ook voorzitter Volodimir Javorivski van de parlementscommissie voor cultuur en religie verzet zich ër tegen als rechters er voor kunnen kiezen dat in hun rechtszaal Russisch wordt gesproken in plaats van Oekraiens. "Dit is onderdeel van het Plan tot Russificatie van Oekraine", aldus Javorivski.

Bronnen: Ukrinform, ForUm

Geen opmerkingen: