woensdag 1 februari 2012

Kindersterfte neemt met ruim een kwart toe

De sterfte onder kinderen in de basisschoolleeftijd is in de afgelopen tien jaar met 27 procent toegenomen. Het aantal kinderen met gezondheidsproblemen loopt op van 30 procent in de eerste klas naar 50 procent in de vijfde klas en zelfs 64 procent in de negende. Van de tieners tussen de twaalf en achttien jaar is hooguit 10 procent helemaal gezond.

De cijfers zijn afkomstig van het Centrum voor Jeugd en Sport. Directeur Ravil Safiullin maakte ze bekend op een bijeenkomst van de Oekraiense sportorganisaties. Voorzitter Sergei Bubka van het Nationaal Olympisch Comité voegde er nog aan toe dat slechts 6 procent van de bevolking voldoende beweging krijgt, terwijl Oekraine het hoogste aantal rokers heeft van heel Europa. Tweederde van de mannen en één op de vijf vrouwen rookt dagelijks. Van de kinderen van 11 en 12 jaar oud rookt 39 procent van de jongens en 18 procent van de meisjes wel eens.

In Oekraine staan ruim 700.000 Oekrainers officieel als alcoholist te boek. Er wordt al jong begonnen met drinken: zeven van de tien jongens en meisjes is al aan het bier.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: