zondag 19 februari 2012

'Russisch sprekenden moeten Oekraïens leren'

Er zit niets anders op voor de Russsisch sprekende Oekraïners dan dat ze de Oekraïense taal leren. "Het is immers onze officiële landstaal", vindt Volodimir Zoebanov, een vooraanstaand parlementslid van de Partij van de Regio's. "We moeten niet net doen alsof we het Oekraïens niet begrijpen en dat we er ook niets mee te maken willen hebben. Als officiële papieren in het Oekraïens zijn, dan moeten we daar geen probleem van maken."

Regelmatig zijn er geluiden te horen dat ook het Russisch als landstaal geaccepteerd moet worden, aangezien veel Oekraïners alleen die taal machtig zijn. De Partij van de Regio's heeft daar ook meermalen voor gepleit, al heeft de Russisch sprekende president Viktor Janoekovitsj zich het Oekraïens inmiddels machtig gemaakt. Maar, zegt zijn partijgenoot Zoebanov, het moet maar 'ns afgelopen zijn met die discussie.

"Er is een land dat Oekraïne heet, en er is een nationale taal - het Oekraïens. Die taal moeten we machtig zijn", aldus het parlementslid van de Partij van de Regio's. Hij erkent dat hij in de aanloop naar de presidentsverkiezingen geijverd heeft voor het Russisch als tweede taal. De situatie in het tweetalige Canada bracht hem op andere gedachten. "Het Frans sprekende Quebec heeft zich jarenlang willen afscheiden van Canada, met Frankrijk op enorme afstand. Voor ons is Rusland min of meer om de hoek. Dit betekent voor Oekraïne dat het land met twee nationale talen binnen de kortste keren uiteen valt", aldus Zoebanov.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: