zaterdag 18 februari 2012

OM: 'Loetsenko heeft gedeeltelijk bekend'

De strafeis van 4,5 jaar tegen oud-minister Joeri Loetsenko van Binnenlandse Zaken is volgens procureur-generaal Viktor Psjonka lager uitgevallen omdat hij een gedeeltelijke bekentenis heeft afgelegd. Ook zou meespelen dat Loetsenko vader is van een klein kind. Psjonka zei vrijdag op een persconferentie in Dnipropetrovsk dat het Openbaar Ministerie eigenlijk 7 jaar gevangenisstraf had moeten eisen, maar dat verzachtende omstandigheden in aanmerking zijn genomen.

Loetsenko ontkent echter dat hij een gedeeltelijke bekentenis heeft afgelegd. Hij voelt zich niet schuldig en vindt ook dat er geen bewijzen tegen hem zijn. Op de slotdag van de verhoren tijdens zijn rechtszaak zei Loetsenko dat hij geen medelijden verdient, en dat ook niet van de rechtbank vraagt, omdat hij zich onschuldig acht aan machtsmisbruik en misbruik van overheidsgeld, zoals het Openbaar Ministerie hem ten laste legt. "Ik heb nergens spijt van, ik heb niets misdaan en er is dus ook niets om spijt over te betuigen."

De strafeis van 4,5 jaar ging vergezeld van een eis tot inbeslagname van Loetsenko's bezittingen, terwijl hij ook een schadevergoeding van 27.774 euro zou moeten betalen. Ook wil het Openbaar Ministerie dat Loetsenko gedurende drie jaar geen openbaar ambt mag vervullen en dus ook niet mee mag doen aan de komende parlementsverkiezingen.

Loetsenko wordt er van verdacht dat hij als minister zijn chauffeur heeft bevoordeeld en dat hij buiten de begroting om extra geld heeft uitgetrokken voor de viering van de nationale Dag van de Politie. Al met al zou het om 30.000 euro gaan. Loetsenko zit al sinds eind december 2010 in voorarrest.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: