vrijdag 10 februari 2012

Oppositie wil onderzoek naar opkoping in parlement

Er moet een onderzoek komen naar omkopingspraktijken in het Oekraïense parlement, vindt parlementslid Roman Zabzaljuk van de Moederlandpartij. "Ik constateer dat sommige parlementsleden om onduidelijke redenen van fractie veranderen of zelfs pogingen doen om de komende parlementsverkiezingen oneerlijk te laten verlopen", aldus Zabzaljoek. Hij wijst de beschuldigende vinger vooral naar Hervormen voor de Toekomst, en dan in het bijzonder de aanvoerders van deze partij.

Zabzaljoek zegt in het bezit te zijn van een geluidsopname van een gesprek dat hij voerde met Igor Ribakov, de fractievoorzitter van Hervormen voor de Toekomst. "Die opname bewijst ondubbelzinnig dat er een bedrag van rond de 379.000 euro wordt betaald om fracties om te kopen en oppositie in discrediet te brengen. Ook is de band het bewijs dat sommige parlementsleden van plan zijn om de uitslag van de verkiezingen te vervalsen."

Het parlementslid van de grootste oppositiepartij betoogt verder dat een aantal collega-parlementariërs maandelijks tussen de 15.000 en 19.000 euro ontvangen, terwijl ze als parlementslid officieel een vergoeding van slechts 577 euro krijgen voor hun werk.

Zabzaljoek heeft het Openbaar Ministerie een brief gestuurd met het verzoek uit te vinden welke Oekraïense parlementariërs flinke neveninkomsten hebben en of het dan gaat om legale inkomsten. "Ik heb ook verzocht om maatregelen om fraude bij de parlementsverkiezingen van 28 oktober tegen te gaan", aldus Zabzaljoek.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: