vrijdag 10 februari 2012

EU-ambassadeur Teixeira flink in de fout

Er is vrijdagmiddag grote opwinding ontstaan door een interview met de EU-ambassadeur Jose Manuel Pinto Teixeira dat door de tv-zender Kanal 5 werd uitgezonden. Daarin betoogde Teixeira dat het vrijhandelsverdrag van Oekraïne met het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie in de weg zou zitten. Oekraïne is dichtbij een verdrag met zowel de voormalige Sovjet-staten als met de EU, maar door de gevangenschap van oud-premier Joelia Timosjenko staat het vrijhandelsverdrag met de EU nu op losse schroeven.

Teixeira's uitlatingen werden razendsnel tegengesproken vanuit de Europese Unie. Het zou niet gaan om het vrijhandelsverdrag met de GOS-landen, maar om de douane-unie met Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan die niet te combineren is met een vrijhandelsverdrag met de EU.

Rusland probeert al maandenlang om Oekraïne de douane-unie binnen te loodsen, zo nodig door een lagere gasprijs te bieden. De Oekraïense regering wil echter alleen in de douane-unie als het land een uitzonderingspositie mag innemen die de toetreding tot de Europese vrijhandelszone niet in de weg staat.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: