donderdag 9 februari 2012

'Minister Baloga bagatelliseert daklozenprobleem'

Minister Viktor Baloga van Noodsituaties gooit het op de drank als grote boosdoener, maar redacteur Dino Grandoni van de nieuwssite Atlantic Wire ziet dat anders: de échte reden dat er zoveel mensen om het leven zijn gekomen tijdens de extreme winterkou van de afgelopen twee weken is simpelweg dat ze dakloos zijn. Hij constateert dat Baloga het probleem probeert te bagatelliseren, terwijl Oekraine toch ruim de helft van alle doden door winterkou in Oost-Europa voor z'n rekening neemt.

Het is bekend dat alcohol weliswaar van binnen een goed gevoel geeft, maar drank en kou gaan niet samen. Grandoni wijst op een door CNN uitgezonden reportage waarin veel meer de nadruk wordt gelegd op het grote aantal daklozen. Alleen al in de hoofdstad Kiev leven volgens officiele cijfers 14.000 mensen op straat.

Die zijn toch al erg kwetsbaar, maar helemaal als de temperatuur tot ver onder het vriespunt daalt. Verwarmde tenten met warme maaltijden zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat, evenals het dringende advies van de autoriteiten aan ziekenhuizen om daklozen niet de straat op mogen worden gestuurd als hun medische behandeling afgerond.

Baloga maakt het er intussen niet beter op met het advies aan de Oekrainers hoe ze het beste hun dag kunnen beginnen tijdens een periode van extreme kou. De BBC citeert Baloga's advies: na het opstaan eerst sporten en dan aan het werk. "Iedere ochtend 8 tot 10 kilometer rennen en dan een bad in koud water, het hele jaar rond".

Bronnen: Atlantic Wire, BBC

Geen opmerkingen: