De meeste Oekraïners hebben geen idee hoe zij zich kunnen wapenen tegen digitale dreigingen als phishing, diefstal van hun identiteit of andere risico's die ze lopen bij het internetten. Ze strooien met persoonlijke informatie op sociale netwerksites en zijn er gemakkelijk toe te bewegen om hun wachtwoorden als daar per mail om wordt gevraagd. Dit blijkt uit onderzoek van Microsoft Oekraïne naar de manier waarop de Oekraïners met hun privacy op internet om gaan.
De bevindingen zijn schokkend: 92 procent doet er niet of nauwelijks wat aan de beveiliging van de eigen computer, slechts 8 procent doet moeite om privégegevens ook werkelijk privé te houden.
Het blijkt dat veel Oekraïners weet hebben van het bestaan van een firewall om indringers buiten te houden, van antivirusprogramma's en de noodzaak om 'sterke' wachtwoorden te gebruiken bij het inloggen. Toch heeft maar 87 procent van de internetgebruikers een antivirusprogramma geïnstalleerd, terwijl 63 procent regelmatig updates ophaalt voor het bestrijden van de nieuwste virussen. Tegen de echte internetcriminelen zijn de meeste Oekraïners echter niet opgewassen.
Slechts één op de drie is bezorgd om zijn of haar reputatie op het internet en neemt ook daadwerkelijk maatregelen om de privacy te waarborgen. "In de afgelopen vier jaar hebben Microsoft, de Coalition for Child (voor de bescherming van kinderen op internet) en het preventieprogramma Onlandia getracht zoveel mogelijk Oekraïners van de risico's van internet te doordringen", aldus Irina Klioesjkivska van Microsoft Oekraine. "Daardoor is het bij veel mensen al wel bekend wat de risico's zijn. Ze doen alleen nog veel te weinig met die kennis."
Bron: Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten