zaterdag 25 februari 2012

Janoekovitsj-condooms uitgedeeld op straat

Condooms met daarop de afbeelding van president Viktor Janoekovitsj zijn vrijdag opgedoken in de hoofdstad Kiev. Ze werden op straat uitgedeeld door tegenstanders van de president. Op de condooms stond niet alleen een op de president gelijkende afbeelding, maar ook de tekst 'Deze UKRAjinski Pres.', waarmee de activisten zouden verwijzen naar de twee gevangenisstraffen die Janoekovitsj in z'n jonge jaren kreeg opgelegd wegens mishandeling.

Het protest tegen de president op het Onafhankelijkheidsplein duurde volgens het het comité van deelnemers aan de Oranjerevolutie maar kort. De condooms werden vrijwel meteen door de politie in beslag genomen en de actievoerders werden gearresteerd.

 "Zelfs mensen die alleen maar een lege doos van de straat wilden oppakken, werden gearresteerd", laat blogger Olena Bilozerska weten. Eén van de vier actievoerders werd in de McDonalds opgepakt door agenten in burger. Zij namen een doos met 250 condooms in beslag.De arrestanten werden al vrij snel weer op vrije voeten gesteld.

Volgens één van hen, Sergei Melnisjenko, was er geen goede grond om ze vast te houden, aangezien op de verpakking van de bijzondere condooms nadrukkelijk vermeld was dat het ging om een afbeelding van een fictief persoon, zonder enige gelijkenis met wie dan ook. Er zouden 1.000 van zulke condooms gemaakt zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: