maandag 20 februari 2012

Rusland komt met nieuw voorstel in gasconflict

Rusland heeft Oekraïne een nieuw voorstel gedaan voor de samenwerking tussen beide landen op gasgebied. Dat maakte de Russische parlementsvoorzitter Sergei Narisjkin maandag bekend tijdens een werkbezoek aan Kiev. Narisjkin sprak onder meer met president Viktor Janoekovitsj, premier Mikola Azarov, de kersverse directeur Andrei Kloejev van de Nationale Veiligheidsraad en met zijn Oekraïense collega Volodimir Litvin.

De voorzitter van de Russische Doema besprak met hen onder meer de onderhandelingen over de gasprijs en de toekomst van de gasdoorvoer over Oekraïens grondgebied. Afgelopen weekeinde nodigde de Russische regering Oekraïne al uit om de onderhandelingen snel te hervatten. Algemeen wordt verwacht dat een akkoord pas na de Russische presidentsverkiezingen van begin maart bereikt kan worden.

Intussen is de gasprijs voor het Oekraïense bedrijfsleven gestegen naar 422 euro per 1.000 kubieke meter. "Nergens anders in Europa hoeft zoveel betaald te worden. We moeten daar snel een oplossing voor vinden", liet premier Azarov weten aan Narisjkin.

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Ukrinform

Geen opmerkingen: