maandag 27 februari 2012

Europese Commissie veroordeelt proces Loetsenko

De Europese Commissie heeft maandagmiddag 'teleurgesteld' gereageerd op de veroordeling van oud-minister Joeri Loetsenko tot vier jaar gevangenisstraf en een verbod van drie jaar op het bekleden van een openbaar ambt. Loetsenko kan zo niet meedoen aan de parlementsverkiezingen van komend najaar.

"Het vonnis is in de lijn met andere rechtszaken in Oekraïne die zich ook niet verhouden tot de internationale regels voor een eerlijk, transparant en onafhankelijk oordeel van de rechter", aldus een gezamenlijke verklaring van Catherine Ashton, de Eurocommissaris voor Buitenlandse Zaken, en Stefan Füle, de Eurocommissaris voor de Nabuurlanden.

Ashton en Füle wijzen de Oekraïense regering er op dat tijdens de laatste ontmoeting tussen de leiders van de Europese Unie en Oekraïne duidelijk te kennen is gegeven dat respect voor de democratische rechten essentieel is voor de snelheid waarmee het land zich bij de EU kan aansluiten.

"Ook wijzen wij op de motie die de parlementaire vergadering van de Raad van Europa onlangs heeft aangenomen over de manier waarop de democratie dient te functionerenin Oekraïne. Wij blijven de ontwikkelingen rond Loetsenko, maar ook die rond oud-premier Joelia Timosjenko en de voormalige minister van Defensie Valeri Ivasjenko op de voet volgen."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: