zaterdag 11 februari 2012

Ook parlementsvoorzitter Litvin wil Timosjenko vrij

Na minister Viktor Baloga (van Noodsituaties) heeft ook parlementsvoorzitter Volodomir Litvin zich uitgesproken voor vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko. In de populaire tv-show Shuster Live zei Litvin vrijdagavond dat de kwestie Oekraïne gegijzeld houdt en steeds verder verwijdert van de Europese Unie waar de veroordeling van de belangrijkste oppositieleider tot zeven jaar cel als politiek gemotiveerd wordt gezien.

Litvin gaf dinsdag in het parlement ook al de waarschuwing af dat de EU Oekraïne kan straffen door sancties op te leggen. Desondanks besloot een meerderheid in het parlement het omstreden artikel 365 niet uit de Strafwet te halen. Dat zou een mogelijkheid zijn geweest om Timosjenko vrij te krijgen. Het betreffende wetsartikel ziet het begaan van economische misstappen, maar ook het maken van politieke fouten door bewindslieden als een misdrijf, waarop gevangenisstraf staat. Het is een wetsartikel dat nog uit de Sovjet-periode stamt.

De algemene vergadering van de Raad van Europa nam onlangs een motie aan waarin de Oekraïense regering wordt opgeroepen om Timosjenko snel in vrijheid te stellen, zodat ze komend najaar mee kan doen aan de parlementsverkiezingen. Voldoet Oekraïne niet aan deze eis, dan behoren sancties tot de mogelijkheden. Het niet onderteken van het vrijhandelsverdrag tussen Oekraïne en de EU kan zo'n straf zijn.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: