donderdag 23 februari 2012

Janoekovitsj ruilt opnieuw ministers in

Nieuwe wisselingen in het kabinet-Azarov. De voormalige topman van de nationale bank NBU Petro Porosjenko is benoemd tot minister van Economische Ontwikkeling en Handel. Een andere topman van de NBU, Joeri Kolobov is door president Viktor Janoekovitsj benoemd tot minister van Financiën.

Porosjenko was eerder al minister van Buitenlandse Zaken, van oktober 2009 tot maart 2010. Hij staat bekend als een succesvol ondernemer. Zijn zakenimperium omvat onder meer het textielbedrijf Rosgen, auto- en busfabrieken Lutsk en Bogdan, scheepswerf Leninska Kuznia en tv-zender Kanal 5. Kolobov volgt Valeri Chorosjkovski.

De kabinetswisselingen volgen op die van vorige week toen Joeri Klioejev vertrok als minister van Economische Zaken. Hij werd benoemd tot hoofd van de Nationale Veiligheidsraad. Raisa Bogatirjova verruilde de Nationale Veiligheidsraad voor het ministerschap van Volksgezondheid. Dmitro Salamatin werd de nieuwe minister van Defensie, terwijl in de legertop ook diverse nieuwe benoemingen werden gedaan. Hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBU werd Igor Kalinin, een geboren Rus die eerder deel uitmaakte van de KGB.

Er zijn meer kabinetswisselingen op komst, verkondigde vice-parlementsvoorzitter Mikola Tomenko donderdag. Hij verwacht die later dit jaar, in de aanloop naar de verkiezingen van eind oktober. President Viktor Janoekovitsj zal met die wisselingen proberen het tij te keren, want opiniepeilingen hebben de afgelopen twee jaar alleen maar een gestage daling van zijn populariteit laten zien. De laatste peilingen wezen eind vorig jaar uit dat hij nog maar de steun van 14 procent van de bevolking had, minder dan zijn naaste concurrent Joelia Timosjenko.

Tomenko veronderstelt dat premier Mikola Azarov voorlopig op z'n post blijft. Mocht hij aan de kant worden gezet, dan is voor hem alvast een baan als hoofd van de Nationale Rekenkamer gereserveerd volgens Tomenko.

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: