zaterdag 11 februari 2012

Ook parlement ziet niets in biometrisch paspoort

Het biometrische paspoort is verder weg dan ooit, en daarmee is ook de afschaffing van de visumplicht voor de Europese Unie in het geding. President Viktor Janoekovitsj sprak onlangs al z'n veto uit over de invoering van het biometrische paspoort, omdat hij dat ziet als het werk van lobbyïsten die Oekraïne flink op kosten willen jagen. Vrijdag bekrachtigde een ruime meerderheid van 304 parlementsleden het veto van de president.

De Europese Commissie wees Oekraïne er onlangs nog op dat invoering van het biometrische paspoort nog altijd één van voorwaarden is voor afschaffing van het Schengen-visum voor de Oekraïners. Het paspoort had er in de herfst van 2010 al moeten zijn, maar telkens opnieuw werd tot uitstel besloten. Het is ook nog altijd niet duidelijk welk bedrijf de biometrische paspoorten moet leveren, àls ze al worden ingevoerd. Er zou een bedrag van tussen de 6 en 8 miljard euro mee gemoeid zijn.

Het biometrisch paspoort is een paspoort met een flinterdunne RFID-chip, die wordt aangebracht op één van de pagina's. Deze draadloze chip met een opslagcapaciteit van ongeveer 72 kilobyte bevat onder andere alle gegevens die op de houderspagina staan weergegeven, aangevuld met extra (niet zichtbare) gegevens, waaronder een tweetal biometrische kenmerken van de houder: een gelaatsscan en twee vingerafdrukken (linker en rechter wijsvinger). Bij de aanvraag worden bovendien nog twee andere vingerafdrukken opgenomen.

Bronnen: Ukrinform, Wikipedia

Geen opmerkingen: