maandag 25 april 2016

Zachartsjenko dreigt met geweld als OVSE bewapende missie stuurt

De zelfbenoemde premier Alexander Zachartsjenko van de volksrepubliek Donetsk heeft vanmiddag gedreigd om op ze te schieten als een gewapende politiemissie van de OVSE naar Oost-Oekraïne wordt gestuurd. ''Als ze hier met wapens naar toe komen, dan zal ik er persoonlijk voor zorgen dat ze zo'n ontvangst krijgen dat ze zich er wel tien keer op bedenken om dat nog eens te doen'', zei Zachartsjenko tijdens een persconferentie in de stad Donetsk.

Hij benadrukte dat de huidige waarnemers van de OVSE hun werk alleen kunnen doen, juist omdat ze ongewapend zijn. Overigens komen deze waarnemers geregeld onder vuur te liggen en worden ze door pro-Russische rebellen weggestuurd of bedreigd.

De Oekraïense president Petro Porosjenko verwacht dat de OVSE op korte termijn een besluit neemt over het sturen van een gewapende politiemissie die niet alleen de strijdende partijen uit elkaar moet houden, maar ook de grens met Rusland moet bewaken zodat er geen nieuwe wapens en meer soldaten de Donbas binnen gaan. Een andere taak van de politiemissie moet het garanderen van veilige verkiezingen zijn. Vanmiddag zei Porosjenko dat Rusland heeft ingestemd met een gewapende OVSE-missie.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: