zondag 24 april 2016

Stratfor is niet erg optimistisch over kansen van kabinet-Hrojsman

Het parlement is zo verdeeld dat de kans op vervroegde verkiezingen niet kan worden uitgesloten, ook al is er met het aantreden van het kabinet van premier Volodimir Hrojsman een eind gekomen aan de twee maanden durende kabinetscrisis. Of het kabinet-Hrojsman voor nieuwe hervormingen en economische groei kan zorgen, hangt af van onafhankelijke parlementsleden en parlementsleden die aangestuurd worden door oligarchen. Met hun steun heeft het kabinet slechts een nipte meerderheid van 230 (van de in totaal 450) parlementsleden achter zich.

De kans bestaat dat Oekraïne toch weer op Rusland aangewezen raakt, constateert het onderzoeksbureau Stratfor. De pas afgetreden premier Arseni Jatsenjoek en zijn partij Volksfront kunnen door de kiezer niet langer verantwoordelijk worden gehouden voor wat er mis gaat in het land, want het Blok-Porosjenko levert zowel de president als de premier en is daarmee de nieuwe Kop van Jut.

De kans is groot dat de toch al minieme meerderheid in het parlement afkalft, waardoor nieuwe verkiezingen nodig zijn. ''Dat brengt niet alleen de steun van het IMF in gevaar, maar wellicht worden reeds doorgevoerde hervormingen teruggedraaid. Vervroegde verkiezingen vormen ook een bedreiging voor de pro-Westerse houding die Oekraïne in de afgelopen twee jaar heeft aangenomen'', aldus Stratfor.

Het onderzoeksbureau wijst op wat er na de Oranjerevolutie van 2004 gebeurde. De aanvankelijk pro-Westerse houding onder president Viktor Joestsjenko sloeg om toen hij en premier Joelia Timosjenko elkaar in de haren vlogen. De teleurstelling bij de bevolking over deze gang van zaken leidde er toe dat de pro-Russische Viktor Janoekovitsj tot president werd gekozen.

''Het verlies van de Krim en Sevastopol, maar zeker de alsmaar voortdurende oorlog in Oost-Oekraïne heeft er toe geleid dat de bevolking zich van Rusland af heeft gekeerd. Toch is het geen zekerheid dat diezelfde bevolking achter de pro-Westerse koers zal blijven staan. Veel zal afhangen van de besluiten die het kabinet de komende maanden neemt.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: