dinsdag 19 april 2016

Kabinet mag tijd nemen voor Oekraïne-verdrag

Het kabinet kan door met het plan om de komende weken en maanden in Europa te gaan onderhandelen over het Oekraïne-verdrag. Een motie van de oppositie om de wet die het associatieverdrag goedkeurt in te trekken, kreeg geen steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

In de Kamer werd hoofdelijk over de motie gestemd. Dat wil zeggen dat de namen van alle aanwezige Kamerleden worden opgenoemd en dat zij dan 'voor' of 'tegen' moeten zeggen. Uiteindelijk stemden 71 Kamerleden voor en 75 tegen. PvdA-Kamerlid Monasch stemde als enige van de coalitiepartijen voor.

In de motie wordt het kabinet opgeroepen "zo spoedig mogelijk" de goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne in te trekken. SP-Kamerlid Harry van Bommel nam het initiatief, omdat hij vindt dat het kabinet "de referendumwet opblaast" door eerst te gaan onderhandelen in Europa.

Premier Mark Rutte zegt dat onderhandelen juist het beste resultaat voor de nee-stemmers oplevert, omdat Nederland het verdrag dan kan bijstellen. Bijvoorbeeld door bepalingen aan te passen over toetreding tot de EU en over defensiesamenwerking.
Bron: NOS

Geen opmerkingen: