zaterdag 23 april 2016

Rusland ruziet met Bellingcat over vlucht MH17

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het onderzoekscollectief Bellingcat een brief geschreven over het neerhalen van vlucht MH17. Daarin houdt Rusland vol dat het niets met de ramp in Oekraïne te maken heeft. Bellingcat heeft de brief van 21 april en het antwoord daarop van zijn voorman Eliot Higgins vandaag gepubliceerd op zijn site.

In de brief probeert Rusland een aantal bevindingen van het onderzoekscollectief te ontkrachten en verwijt het de onderzoekers vooringenomenheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken betwist onder andere de conclusies over de Russische vrachtwagen waarmee de Buk-installatie werd vervoerd en over de Russische militairen die volgens Bellingcat bij de lancering van de Buk-raket waren betrokken. Ook spreekt het ministerie tegen dat de raket werd gelanceerd vanuit door rebellen beheerst gebied.

Eliot Higgins geeft in zijn reactie weerwoord op alle kritiek en stelt een aantal vervolgvragen. Hij vraagt onder andere of Rusland de bewering kan onderbouwen dat het internationale onderzoeksteam allerlei bedenksels zou gebruiken om Rusland met schijnbewijzen de schuld te geven van de MH17-ramp.

Het Russische ministerie houdt ook vol dat er geen bewijzen gevonden kunnen worden voor de Russische aanwezigheid in Oekraïne. “Dit is simpelweg onmogelijk omdat daar geen Russische troepen zijn en nooit zijn geweest”. Higgins wijst het ministerie op een rapport van de Atlantische Raad, een documentaire van Vice en op verschillende gevallen van Russische soldaten die in Oekraïne krijgsgevangen zijn gemaakt.

De Russische brief bestaat overigens voor een belangrijk deel uit letterlijke herhalingen van eerdere beweringen. In een tweede artikel op de site laat Bellingcat zien dat verschillende argumenten en zinnen zijn overgeschreven van een Russisch LiveJournal-blog van ene Albert-Lex. De kritiek lijkt letterlijk overgenomen uit twee blogposts uit respectievelijk oktober 2015 en maart 2016.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: