donderdag 14 april 2016

Ruime meerderheid kiest Hrojsman als premier

Het parlement heeft vanmorgen ingestemd met de benoeming van Volodimir Hrojsman tot premier. Zijn kandidatuur werd gesteund door 257 parlementsleden. De nieuwe regeringscoalitie van het Blok-Porosjenko en het Volksfront blijkt echter maar over 227 zetels te beschikken, slechts één meer dan het minimaal vereiste aantal voor een meerderheid. De extra steun komt van elf onafhankelijke parlementsleden, van 23 parlementsleden van Vidrodzjennia (Herstel, een groep die verbonden is aan oligarich Ihor Kolomojski) en 16 van Volka Narodoe (Wil van het Volk, verbonden aan de 'gasoligarchen').

Voordat over Hrojsman als premier gestemd kon worden, ging het parlement eerst akkoord gaan met de ontslagaanvraag van diens voorganger, Arseni Jatsenjoek. Tegelijkertijd werd de op 16 februari van dit jaar aangenomen motie van ontevredenheid over het werk van het kabinet-Jatsenjoek ingetrokken. Dat was een belangrijke voorwaarde van Jatsenjoek.

Zijn opvolger Hrojsman is met zijn 38 jaar de jongste premier die Oekraïne ooit gehad heeft. Hij wordt gezien als een trouw bondgenoot van president Petro Porosjenko die vanmorgen liet weten dat hij zich nadrukkelijk met de gang van zaken heeft moeten bemoeien omdat de kabinetscrisis ''dieper en dieper'' werd. ''Voor een technocratisch kabinet was geen steun'', zei hij ook.

Hrojsman zei vanmorgen dat het premierschap niet zijn ''ultieme droom'' is. Dat is de afgelopen dagen ook wel gebleken, want hij gooide tussentijds het bijltje er bij neer omdat hij niet de gewenste ministers in zijn kabinet kon krijgen. Hij noemde de corruptie, inefficiënt bestuur en populisme als de grootste bedreigingen voor zijn kabinet.

De benoeming van Hrojsman tot premier betekent wel dat Porosjenko nu de volledige verantwoordelijkheid heeft voor het landsbestuur. Zijn verhouding met Jatsenjoek (Volksfront) was vaak problematisch.

Bronnen: Kyiv Post, Unian, Censor.net

Geen opmerkingen: