donderdag 14 april 2016

Hrojsman is nu officieel kandidaat-premier

Het moet er dan eindelijk van komen: er ligt bij het parlement een voorstel van president Petro Porosjenko om Volodimir Hrojsman tot premier te benoemen. Het is de bedoeling dat vandaag over de benoeming gestemd wordt, evenals over het actieprogramma en de ministersposten van zijn kabinet. Pavlo Klimkin en Stepan Poltorak worden door Porosjenko voorgesteld als ministers van respectievelijk Buitenlandse Zaken en Defensie. Beiden zijn dat nu ook al. Het kandideren voor deze posten is voorbehouden aan de president.

De fracties van coalitiepartijen Blok-Porosjenko en Volksfront besloten gisteravond om voor parlementsvoorzitter Hrojsman als premier te kiezen. Volgens een anonieme bron zou ''een meerderheid'' binnen de coalitie voor hem hebben gekozen. De nieuwe regeringscoalitie heeft zelf een meerderheid van slechts enkele zetels in het 450 leden tellende parlement.

Bij gebrek aan een derde coalitiepartner is in de afgelopen weken alles in het werk gesteld om onafhankelijke parlementsleden bij de coalitie te betrekken. Dat is in een aantal gevallen gelukt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: