dinsdag 19 april 2016

Porosjenko zegt akkoord te hebben over Savtsjenko

President Petro Porosjenko zegt dat hij met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een akkoord heeft gesloten over het vrijlaten van Nadia Savtsjenko. Porosjenko en Poetin spraken gisteravond telefonisch met elkaar. Aanvankelijk werd in een persverklaring niet van een oplossing gerept, maar vanmiddag zei Porosjenko tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Deense premier Lars Rasmussen in Kiev dat ''er een mechanisme is gevonden'' voor het vrijlaten van Savtsjenko.

Hij legde daarbij een verband met de twee Russen, werkzaam voor de militaire inlichtingendienst GRU, die gisteren tot veertien jaar gevangenisstraf in Oekraïne zijn veroordeeld. Er is al steeds sprake van dat deze twee geruild gaan worden tegen Savtsjenko die onlangs tot 22 jaar cel werd veroordeeld.

Toch waarschuwde Porosjenko voor al te snelle conclusie. ''Ik wil graag dat iedereen zich nu onthoudt van speculaties, zeker als er politieke motieven in het spel zijn.'' Dat laatste lijkt een waarschuwing aan het adres van Joelia Timosjenko, de fractievoorzitter van de Moederlandpartij in het parlement. Savtsjenko heeft een parlementszetel voor die partij gekregen bij de verkiezingen van oktober 2014.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: